top of page

Pomoč kisika pri diabetesu

Updated: Apr 20

Sladkorna bolezen je pogosta bolezen, ki vpliva na to, kako vaše telo uravnava krvni sladkor (glukozo). Približno 60 milijonov evropejcev živi s sladkorno boleznijo vir: https://www.who.int/europe/health-topics/diabetes) in dodatnih 96 milijonov evropejcev, starih 18 let in več, ima prediabetes. Pričakuje se, da bodo te številke v prihodnjih letih še naraščale.

Bolniki s sladkorno boleznijo lahko razvijejo težave z očmi, stopali, sluhom, srcem in ledvicami ter druge resne zdravstvene težave. S sladkorno boleznijo povezane razjede na stopalih so eden najpogostejših zapletov, s katerimi se srečujejo bolniki z nenadzorovano sladkorno boleznijo. Ocenjuje se, da bo približno 5% diabetikov razvilo razjede. To so odprte rane na spodnji ali stranski strani stopala osebe. Ne samo, da so lahko te rane boleče, ampak lahko povzročijo tudi okužbo, gangreno ali odmrlo tkivo in/ali amputacije. Tisti, ki trpijo zaradi diabetičnih razjed na stopalih, morajo takoj poiskati zdravljenje, da se izognejo slabim izidom. Odvisno od resnosti razjede zdravljenje vključuje antibiotike, opornice za stopala za zmanjšanje pritiska na razjedo in odstranitev odmrlega tkiva.


Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) nudi pomoč pri zdravljenju diabetičnih razjed na stopalu, ki ga je odobrila FDA in ne vključuje zdravil, ampak namesto tega uporablja moč čistega kisika.


KAKO HBOT POMAGA TELESU?

Tudi s pravilnim zdravljenjem se diabetične razjede na stopalu težko zacelijo in lahko povzročijo nadaljnje zaplete, kot je kronična okužba ali celo amputacija. Če je potrebna amputacija prsta na nogi ali stopalu, lahko tak poseg bistveno spremeni vaše življenje, negativno vpliva na vašo mobilnost in vsakodnevno udobje. S pomočjo HBOT pred tako drastičnimi ukrepi, lahko zmanjšate možnost amputacije."


S pomočjo hiperbarične komore, pride do prizadetega tkiva več kisika. Eden od učinkov povečane oksigenacije je, da zmanjša otekanje in "nadzoruje vnetni proces telesa z uravnavanjem citokinov".


HBOT lahko tudi izboljša odziv posameznika na antibiotike, ustvari nove kapilare in spodbudi sproščanje naravnih izvornih celic telesa, vse to pa lahko pomaga skrajšati čas okrevanja. HBOT lahko zmanjša raven bolečine, izboljša kakovost vašega življenja in olajša zdravljenje teh ran, ki se ne celijo.


HBOT koristi pri zdravljenju diabetičnih ran


ŠTUDIJE PRIKAZUJEJO POZITIVNE REZULTATE

Naključna, s placebom nadzorovana študija kliničnega preskušanja, objavljena v Diabetes Care, reviji, ki deli raziskave o sladkorni bolezni, je pokazala, da »dodatno zdravljenje s HBOT olajša celjenje kroničnih razjed na stopalih pri izbranih bolnikih s sladkorno boleznijo«.


Študija iz leta 2021, ki je ocenjevala pretekle klinične študije o hiperbaričnem kisiku in diabetičnih ranah, je zaključila, da so imeli bolniki, ki so uporabljali HBOT, višjo stopnjo popolnega celjenja in nižje stopnje večjih amputacij.


Poročilo v World Journal of Diabetes, ki ga deli ameriška nacionalna medicinska knjižnica, obravnava tudi HBOT kot del zdravljenja diabetične razjede na stopalu. Poročilo pravi, da bi lahko celostna terapija zmanjšala "hipoksijo tkiv, edem, povečala angiogenezo in deformabilnost eritrocitov, protimikrobne učinke in povečala aktivnost fibroblastov." Z drugimi besedami, HBOT lahko poveča količino kisika, ki doseže telesno tkivo, kar lahko zmanjša oteklino in vnetje ter spodbuja rast krvnih žil, preprečuje bakterijske okužbe in pomaga pri celjenju ran.


Pomembno je, da vsi diabetiki vsakodnevno skrbijo za svoja stopala in preverjajo znake razjed na stopalih. Simptomi, na katere morate biti pozorni, lahko vključujejo rdečico, bolečino, spremembe občutka in otekline na dnu stopal ali mehurje. Diabetične razjede na stopalih imajo lahko škodljive učinke na vaše vsakodnevne življenjske navade, zato lahko preverjanje zgodnjih simptomov pomaga pri prepoznavanju in zgodnejšem zdravljenju.


Če ste diabetik z razjedo na stopalu ali poznate nekoga, ki bi mu HBOT lahko koristil, se dogovorite za posvet v Centru Lumina.


V OXY Centru Lumina ne postavljamo diagnoz, ne dajemo zdravstvenih nasvetov ali predpisujemo načinov zdravljenja. Sodelujemo z zdravniki - specialisti hiperbarične medicine.









Comments


bottom of page