Mitohondriji so majhne organele v notranjosti celic, ki preskrbujejo organizem z energijo.
Lahko si predstavljamo, da so to mini elektrarne, ki delujejo znotraj naših celic. Te mini
elektrarne, z lastnim DNA, dajejo telesu energijo za pomembne funkcije, kor so dihanje, krčenje mišic, bitje srca in prebavljanje. Seveda pa tudi te elektrarne ne morejo pravilno delovati, če za to nimajo pravih pogojev.
Tako kot mi, tudi naše celice potrebujejo energijo za svojo rast in delovanje. Njihov vir
energije predstavljajo molekule ATP (adenozin trifosfat), ki jih izdelujejo naše mini elektrarne oz. mitohondriji.
Ker se ATP v telesu ne more shranjevati, je zelo pomembno, da v telesu stalno nastaja. V telesu se energija proizvaja skozi proces, imenovan celično dihanje.
Za njegovo delovanje mitohondriji potrebujejo hranilne snovi (glukozo, vitamine, minerale)
in kisik. Produkt celičnega dihanja sta ogljikov dioksid in voda.
DELOVANJE MITOHONDRIJEV
Mitohondriji za svoje delovanje potrebujejo hranilne snovi in kisik. Za nastajanje ATP-ja je
nujno potrebna velika količina kisika. Sprehodi v naravi, lahek tek po gozdu ali
zavestno globoko dihanje so odlični načini za preskrbo telesa s kisikom. Drugi način za
kakovostno preskrbo celic s kisikom pa je tudi hiperbarična kisikova komora, v kateri
namesto 5 litrov kisika na minuto prejmemo kar 20 litrov.
Da bi zagotovili optimalno delovanje mitohondrijev, je pomembno uživati živila, bogata s hranili, ki podpirajo njihovo funkcijo in ohranjajo njihovo zdravje. Živila, ki jih je priporočljivo vključiti v prehrano za podporo mitohondrijskemu delovanju so:
Zelenolistnata zelenjava: Špinača, ohrovt, blitva in brokoli. Vsebujejo veliko antioksidantov.
Oreščki in semena: Mandlji, orehi, lanena semena, chia semena, bučna semena in sončnična semena. Bogat vir zdravih maščob, beljakovin, vlaknin ter antioksidantov.
Omega-3 maščobne kisline: Dober vir so ribe (losos, skuša, sled in sardine), lanena semena, chia semena in avokado.
Jagodičevje: Borovnice, maline, jagode, brusnice in črni ribez . Bogati z antioksidanti, flavonoidi in vitaminom C.
Zeleni čaj: Vsebuje katehine, močne antioksidante, ki pomagajo pri zaščiti pred prostimi radikali.
Polnozrnata žita: Ovsena kaša, rjavi riž, kvinoja in proso so bogati z vlakninami, vitaminom B kompleksa ter minerali, kot so magnezij, ki so ključni za presnovo energije.
Pusto meso: Organski piščanec, puran, govedina in druge vrste pustega mesa so bogate z beljakovinami in železom, ki sta ključna za transport kisika in delovanje mitohondrijev.
Z rednim uživanjem teh živil, kot del uravnotežene prehrane, lahko pomagate podpreti zdravje in optimalno delovanje mitohondrijev, ki so ključni za energijo in presnovne procese v telesu.
Poleg proizvodnje energije imajo mitohondriji tudi druge pomembne funkcije, vključno s
sodelovanjem v regulaciji celičnega metabolizma, ohranjanju ravnovesja kalcija, signalizaciji celične smrti (naravni mehanizem za odstranjevanje bolnih celic) in sintezi nekaterih ključnih molekul. Mitohondriji imajo lasten dedni material, imenovan mitohondrijska DNA, ki se prenaša iz matične celice na potomce in se pogosto uporablja pri študijah evolucije in razvoja človeka.
ANTIOKSIDANTI – VARNOSTNIKI MITOHONDRIJEV
Antioksidanti so snovi, ki pomagajo zmanjšati ali preprečiti škodo, ki jo povzročajo prosti radikali v telesu.
Delujejo tako, da nevtralizirajo proste radikale, s čimer preprečujejo ali zmanjšujejo njihov škodljiv učinek na celice. Nahajajo se v različnih živilih, zlasti v sadju, zelenjavi, oreščkih, semenih, stročnicah, zeliščih, začimbah in drugih rastlinskih virih.
Nekateri antioksidanti se nahajajo tudi v živalskih proizvodih, kot so ribe, perutnina, meso in
mlečni izdelki, vendar so rastlinski viri pogosto najbogatejši viri antioksidantov.
Zaščitijo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, kar je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in preprečevanje razvoja različnih bolezni.
Pomagajo zmanjšati oksidativni stres (neravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti v telesu).
Pripomorejo k okrepitvi imunskega sistema, saj lahko pomagajo zmanjšati vnetje in ohranjati zdravje celic, kar posledično poveča odpornost telesa proti okužbam in boleznim.
Pomagajo zmanjšati škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, in tako zmanjšajo proces
Z zadostnim vnosom omogočimo telesu visok nivo proizvodnje energije, kar omogoča
zadostno količino energije za zdravje in učinkovitost celic. Pomanjkanje specifičnih
antioksidantov lahko povzroči tudi dodatne simptome, odvisno od tega, kateri antioksidant
manjka.
Na primer, pomanjkanje vitamina C lahko povzroči povečano nagnjenost k virusnim
okužbam, krvavitvam dlesni, suhi koži in utrujenosti. Pomanjkanje vitamina E lahko povzroči mišično šibkost, izgubo mišične mase, nepravilnosti v živčnem sistemu in povečano tveganje za nekatere bolezni srca.
Bolj, kot je telo izpostavljeno prostim radikalom, večji vnos antioksidantov potrebuje.
Preobremenjene celične strukture potrebujejo regeneracijo, ki jo zagotavljajo zadostna
količina spanca, sproščanje, telesna aktivnost, zmerno izpostavljanje sončnim žarkom ter rednimi obiski hiperbarične komore.
V OXY Centru Lumina ne postavljamo diagnoz, ne dajemo zdravstvenih nasvetov ali predpisujemo načinov zdravljenja. Sodelujemo z zdravniki - specialisti hiperbarične medicine.
Comments