top of page

Kako vam kisik lahko pomaga pri osteoporozi?

Updated: May 23

Osteoporoza je presnovna bolezen, ki prizadene kosti. Njena značilnost je znižanje kostne mase in spremenjena struktura kostnega tkiva.  Poveča možnost za zlome kosti in lahko gre za zelo boleče in izčrpavajoče stanje. Ključnega pomena je, da se najde način, ki  pomaga najti nekaj olajšanja od bolečine in potencialno izboljša presnovo celic in podpira telesne procese.

 

Raziskave kažejo, da lahko ​hiperbarična kisikova terapija (HBOT) ponovno aktivira kostne celice in podpira naravno rast. Celice kosti se neprestano razgrajujejo in nadomeščajo z novimi celicami. Osteoporoza se pojavi, ko telo ne more več ustvarjati novih kostnih celic, starejše pa hitreje odmirajo.

Zaradi tega so kosti – zlasti tiste v kolku, zapestju ali hrbtenici – šibke in krhke ter nagnjene k zlomom. HBOT je lahko učinkovita pomoč pri tako pri zlomih ter obrabah ter sklepov. Pomaga pa tudi pri hitrejši mobilizaciji matičnih celic. Te nastajajo v kostnem mozgu in imajo to sposobnost, da nadomestijo poškodovane celice kateregakoli tkiva v telesu, če ima telo dovolj moči in energije, da izkoristi sposobnost samozdravljenja. 


Kako večje količine kisika pripomorejo k preprečevanju, zaviranju ali celo izboljšanju stanja osteoporoze?

 

  • Kisik je bistven za celični metabolizem, sintezo kolagena in druge reparativne procese. Dokazi kažejo, da HBOT vodi do povečane proizvodnje rastnega faktorja.

  • HBOT spodbuja rast kolagena, ki se uporablja za zapolnjevanje prostorov med zlomljenimi kostmi, da se lahko ponovno povežejo

  • Hiperbarični kisik prispeva k rasti novih krvnih žil, kar olajša transport kisika in drugih hranil do kosti

  • Hiperbarični kisik prispeva k rasti novih krvnih žil, kar olajša transport kisika in drugih hranil do kosti

  • Hiperbarični kisik lahko tudi poveča nastajanje osteoblastov in osteoklastov, ki so ključni za rast nove kosti in odstranjevanje stare, odmrle kosti.


Seveda si vsi želimo uživati srečne in zdrave zrelejše dni, da bomo v najboljši družbi izvajali aktivnosti, ki bodo polnila naša življenja.

Najti načine, ki nam bodo oplemenitili, izboljšali in nadgradili življenje. K nekaterim stvarem je naš organizem bolj nagnjeni in k drugim manj, s pravimi načini lahko marsikaj preprečimo ali pa si pomagamo pri zdravljenju. Eden od načinov je uporaba kisikove komore, ki blagodejno deluje na celotno telo, dvigne nivo energije, tudi celične, ta pa lahko doprinese k temu, da ima telo dovolj energije za samoobnovo.


V našem OXY Centru Lumina pomagamo posameznikom izboljšati, nadgraditi njihova življenja. Pomagali smo že stotine ljudem, ki se zavedajo kako pomembno je dobro počutje za doseganje življenjskih ciljev, športnih rezultatov ali preprosto do boljšega počutja, zato z veseljem pričakujemo tudi vas.


V OXY Centru Lumina ne postavljamo diagnoz, ne dajemo zdravstvenih nasvetov ali predpisujemo načinov zdravljenja. Sodelujemo z zdravniki - specialisti hiperbarične medicine.






34 views0 comments

Comments


bottom of page