top of page
Writer's pictureLucija Maleš

Kaj je hipoksija?

Hipoksija je nizka raven kisika v telesnih tkivih. Povzroča simptome, kot so zmedenost, nemir, težko dihanje, hiter srčni utrip in modrikasta koža. Številne kronične bolezni srca in pljuč lahko povzročijo tveganje za hipoksijo.


Do hipoksije pride, ko tkiva vašega telesa nimajo dovolj kisika. Ko dihate, sprejmete kisik v pljuča, kjer potuje skozi dihalne poti v majhne vrečke v pljučih, imenovane alveoli. Od tam pa preide v kapilare, ki so povezane z alveoli.

Kisik s pomočjo rdečih krvničk v krvni plazmi potuje do vseh celic v telesu ter oskrbuje z energijo vsa tkiva, živčna vlakna in konec koncev tudi ožilje ter limfni sistem.

Lahko si predstavljate milijarde potnikov (kisik), ki letijo na letališče (vaša pljuča). Poberejo jih na vratih in stopijo na avtocesto (krvne žile), da jih odpeljejo do cilja (vaša tkiva).

Ko kisik celica porabi, naredi prostor za drugega potnika, ki ga lahko sprejme: ogljikov dioksid.


Ogljikov dioksid je odpadni produkt, ki se nato vrne v pljuča in izstopi iz telesa, ko izdihnete.

Če na katerem koli mestu potovanja ne pride do preskrbljenosti s kisikom, lahko pride do hipoksije (splošne ali lokalne). Pretok zraka in pretok krvi sta pomembna za proces. Zato pljučna in srčna bolezen povečata tveganje za hipoksijo.


Kdo je bolj dovzeten za hipoksijo?

Vsako stanje, ki zmanjša količino kisika v krvi ali omeji pretok krvi, lahko povzroči hipoksijo. Lokalni hipoksiji je podvržena oseba s poškodovanim tkivom (zmečkanina, zlom, pretres možganov,...). Ljudje, ki živijo z boleznimi srca ali pljuč, kot so KOPB, emfizem ali astma, imajo povečano tveganje za hipoksijo. Nekatere okužbe, kot so pljučnica, gripa in kovid, lahko prav tako povečajo tveganje za hipoksijo.


Kaj je hipoksija in kaj naredi telesu?

Vaše celice potrebujejo kisik za proizvodnjo energije in pomagajo vašim organom in tkivom, da opravljajo svoje delo. Medtem ko se nekatera vaša tkiva lahko prilagodijo začasnim padcem ravni kisika, lahko dolgotrajna hipoksija povzroči poškodbe organov. Poškodbe možganov in srca so še posebej nevarne in lahko povzročijo smrt.


Simptomi in vzroki

Kakšni so znaki in simptomi hipoksije?

Simptomi hipoksije se razlikujejo glede na resnost, osnovni vzrok in dele telesa, ki so prizadeti. Ko je kisika malo, se lahko počutite, kot da ne morete pravilno dihati ali razmišljati. Nekateri simptomi hipoksije vključujejo:

  • Nemirnost,

  • glavobol,

  • zmedenost,

  • megla v glavi,

  • anksioznost,

  • hiter srčni utrip (tahikardija),

  • hitro dihanje (tahipneja),

  • težko dihanje (dispneja).

Huda hipoksija lahko povzroči dodatne simptome:

  • Počasen srčni utrip (bradikardija).

  • Izjemna nemirnost.

  • modrikasta koža (cianoza):

Pri težavah z lokalno ali splošno hipoksijo si lahko pomagate s kisikovo hiperbarično komoro, ki bo v vaše telo, v krajšem času pomagala vnesti večjo količino kisika ter vam pomagala splošnega boljšega počutja.


Pokličite nas na št 040 23 22 07 ali se prijavite na spodnji povezavi.








201 views0 comments

Comments


bottom of page