top of page

Hitrejše okrevanje in regeneracija športnikov s pomočjo kisika

Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) je način ohranjanja zdravja, ki vključuje dihanje čistega kisika v komori, pod tlakom. Čeprav se že desetletja uporablja za zdravljenje vrste zdravstvenih stanj, vključno z dekompresijsko boleznijo, zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom in ranami, ki se ne celijo, je v zadnjih letih postal priljubljen kot orodje za izboljšanje učinkovitosti športnikov.



Številni vrhunski športniki, vključno s branilcem lige NFL Tomom Bradyjem, zvezdnikom lige NBA LeBronom Jamesom in borcem MMA Georgesom St-Pierrom, so poročali o uporabi HBOT za izboljšanje okrevanja in učinkovitosti. Tudi v Sloveniji je vse več športnikov, ki posegajo na hiperbarično kisikovo komoro.


Zakaj torej vrhunski in rekreativni športniki uporabljajo HBOT in kaj o njegovih koristih pravi znanost?


1. Hitrejše okrevanje

Hiperbarično kisikovo terapijo uporabljajo športniki za izboljšanje okrevanja po intenzivnem fizičnem naporu ali poškodbah.

Ena od ključnih prednosti HBOT je, da lahko poveča količino kisika, ki doseže telesna tkiva. To se zgodi, ker povečan tlak v komori omogoči, da se kisik raztopi v krvni plazmi in doseže področja, ki so lahko slabo prekrvavljena ali brez kisika. To lahko pomaga pospešiti proces okrevanja po poškodbi ali intenzivni vadbi in izboljša splošno učinkovitost.


Študija iz leta 2019 je pokazala, da je HBOT znatno zmanjšal ravni mišičnih encimov in izboljšal intenzivnost bolečine, kar je zelo koristno za tekmovalne športnike.

2. Pospešeno celjenje poškodb

HBOT lahko pomaga zmanjšati čas, ki ga morajo športniki preživeti izven igrišča ali terena, kar lahko prihrani velike stroške. Zaradi dokazanih protivnetnih učinkov HBOT lahko pomaga zmanjšati tveganje za poškodbe in izboljša čas okrevanja. S pospešitvijo procesa celjenja in zmanjšanjem vnetja lahko HBOT pomaga športnikom, da se hitreje vrnejo k svojemu športu in z manj omejitvami.


HBOT pospešuje celjenje s povišano oksigenacijo v telesu, kar lahko pomaga zmanjšati vnetja in spodbuja regeneracijo tkiva. To je še posebej pomembno za športnike, ki okrevajo po poškodbah, saj je vnetje naravni del procesa celjenja, vendar lahko povzroči tudi nadaljnjo poškodbo tkiva, če ga ne nadzorujemo. V eni od študijso športniki poročali o hitrejšem izboljšanju simptomov pri uporabi HBOT.


HBOT lahko pomaga tudi pri spodbujanju rasti novih krvnih žil na poškodovanih območjih, kar lahko poveča oskrbo prizadetih tkiv s kisikom in hranili, kar lahko pomaga pospešiti proces celjenja.


3. Izboljšana športna zmogljivost

Poleg prednosti pri okrevanju - po poškodbi - lahko HBOT pomaga tudi izboljšati športnikovo zmogljivost. S povečanjem količine kisika, ki doseže telesna tkiva, lahko HBOT izboljša aerobno zmogljivost in vzdržljivost, kar lahko pomaga športnikom, da delujejo bolje med treningom in tekmovanjem.

Študija iz leta 2022 je ocenila učinke hiperbarične kisikove terapije na mitohondrijsko dihanje in telesno zmogljivost pri športnikih srednjih let. Uporaba hiperbaričnega kisika je izboljšala njihovo fizično zmogljivost, vključno z njihovo maksimalno kapaciteto kisika. Študija, ki je vključevala mlade nogometaše, je pokazala, da se je po treh tednih hiperbarične terapije s kisikom izboljšala njihova vzdržljivost.




4. Zmanjšajte negativnih učinkov kronično povišanih citokinov


V zadnjih letih raziskovalci preiskujejo koncept kroničnih citokinov pri športnikih.

Citokini so majhne beljakovine, ki igrajo bistveno vlogo pri imunskem odzivu telesa. Sodelujejo pri uravnavanju vnetja in odzivu na okužbo, poškodbo ali stres. Vendar pa lahko v nekaterih primerih čezmerno aktiven imunski odziv povzroči vztrajno povišano raven citokinov, kar lahko povzroči znatno škodo telesnim tkivom in organom.


Kronično zvišanje citokinov se nanaša dolgotrajna vnetja, ki se lahko pojavijo pri športnikih, ki se redno ukvarjajo z intenzivno telesno dejavnostjo. To stanje naj bi povzročil ponavljajoč se stres in poškodbe mišic, sklepov in tkiv, do katerih pride med treningom in tekmovanjem.


To vztrajno stanje vnetja lahko povzroči vrsto negativnih učinkov na telo, vključno z zmanjšanim delovanjem mišic, povečanim tveganjem za poškodbe in slabšim okrevanjem po poškodbah. Povezujejo ga tudi z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, insulinsko rezistenco in kroničnimi bolečinami.


Eden od načinov, kako lahko športniki ublažijo učinke kroničnega zvišanja citokinov, je hiperbarična kisikova terapija (HBOT). Dokazano je, da HBOT zmanjša vnetje in spodbuja regeneracijo tkiva, kar bi lahko pomagalo preprečiti učinke citokinov. V študiji je bilo ugotovljeno, da HBOT zmanjša vnetje in spodbuja regeneracijo mišic pri poškodbah mišic. V drugi študiji na bolnikih s kronično mišično-skeletno bolečino je bilo ugotovljeno, da HBOT zmanjša bolečinoin izboljšati delovanje.


Čeprav je potrebnih več raziskav, da bi v celoti razumeli razmerje med kroničnim zvišanjem citokinov in športniki, lahko stanje negativno vpliva na atletsko uspešnost in splošno zdravje.


Športniki lahko te učinke zmanjšajo s HBOT ali drugimi zdravljenji, katerih cilj je zmanjšanje vnetja in spodbujanje regeneracije tkiva.

5. Zmanjšano vnetje

Preprečevanje poškodb je še eno področje, kjer je HBOT obetaven. Z zmanjšanjem vnetja in spodbujanjem regeneracije tkiva lahko HBOT pomaga preprečiti nastanek poškodb.


Študija, objavljena v Scientific Reports, je pokazala, da lahko HBOT zmanjša vnetje in izboljša regeneracijo mišic. Rezultati kažejo, da bi HBOT lahko bilo koristno orodje za športnike, ki želijo pospešiti svoje okrevanje in zmanjšati tveganje za poškodbe.

6. Izboljšana mitohondrijska funkcija

Mitohondriji so znani kot elektrarne celic, saj proizvedejo večino energije, ki jo telesne celice potrebujejo za delovanje. Imajo ključno vlogo pri atletski uspešnosti, saj so bistvenega pomena za krčenje mišic in aerobni metabolizem.


Raziskave so pokazale, da lahko hiperbarična kisikova terapija (HBOT) izboljša delovanje mitohondrijev pri športnikih.

Študije so pokazale, da lahko HBOT poveča proizvodnjo reaktivnih kisikovih vrst (ROS) v mitohondrijih, kar lahko spodbudi mitohondrijsko biogenezo - proces, s katerim nastajajo novi mitohondriji v telesu. To lahko vodi do izboljšanega delovanja mitohondrijev in povečane proizvodnje energije v telesnih celicah.



Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) je pokazala obetavne rezultate pri izboljšanju in pospeševanju celjenja športnikov po različnih poškodbah ter izboljšanju atletske uspešnosti s svojimi učinki na delovanje mitohondrijev, dostavo kisika, zmanjšanje vnetja ter popravilo in regeneracijo tkiv.

HBOT se uporablja pri akutnih poškodbah, preprečevanju poškodb, kroničnih poškodbah in optimizaciji delovanja. Čeprav je potrebnih več raziskav, da bi v celoti razumeli mehanizme, na katerih temeljijo učinki HBOT na športno zmogljivost, obstoječi dokazi kažejo, da je lahko koristno orodje za športnike, ki želijo izboljšati svojo zmogljivost in okrevanje. Kot pri vsakem zdravljenju je tudi pri uporabi HBOT pomembno, da se športnik posvetuje z zdravnikom in upošteva ustrezne varnostne smernice.








Comentários


bottom of page